Bron: Sterker met Stress, Waarom stress goed voor je is en hoe je er goed in wordt (Kelly McGonigal)
 

"We moeten af van de overtuiging dat stress slecht voor ons is. We moeten stress leren omarmen" Kelly McGonigal


Ken je dat? Dat gevoel bij een constante hoge workload, bij veel deadlines en veel losse eindjes. Of dat gevoel net voordat je de bungee-jump sprong maakt? Of voordat je een lastig sollicitatie gesprek ingaat? Dat de stress toeslaat, dat je met je eigen klotsende oksels wordt geconfronteerd en je jezelf probeert tot rust te dwingen. Adem in, adem uit zeggen we dan……… Want stress is toch iets om te laten verdwijnen, om je tegen te verzetten? Stress is toch slecht?
 


De slechtste strategie onder zware druk is proberen te ontspannen...

 

We doen het eigenlijk al jaren helemaal fout: mensen er van overtuigen dat stress slecht is voor je gezondheid. Stress is juist goed! Stress moet je leren omarmen! Maar dit is wel een hele grote shift, een mind-shift. Eentje van grote orde dus. Hier komt ie….

Mensen gaan niet dood aan stress op zichzelf. Mensen gaan dood aan de combinatie van stress EN DE OVERTUIGING DAT STRESS SCHADELIJK IS...

Bij een hoog stressniveau neemt niet alleen de kans op depressies toe, het overlijdensrisico neemt ook toe met maar liefst 43%. Een, op zich, schokkende wetenschappelijke bevinding. Maar waar het hier om gaat is dat dat verhoogde risico alleen geldt voor mensen die er van overtuigd zijn dat stress hun gezondheid schaadt. Anderen, met een even hoog stress niveau, maar met de overtuiging dat dat niet schadelijk is, hebben geen vergrote kans om te overlijden. En dan nu de climax: Zij lopen in feite het minste risico om te overlijden, minder zelfs dan mensen die aangeven weinig stress te ervaren….!

Volgens de statistieken van de Centres for Disease Control zou ‘denken dat stress slecht voor je is’ daarmee op plaats 15 komen op de lijst van doodsoorzaken in de Verenigde Staten, en meer mensenlevens kosten dan huidkanker, HIV/Aids en moord.

Als je je meer in de materie verdiept leer je dat stress je slimmer, sterker en succesvoller kan maken. En de beste manier om stress te beheersen (mocht je dat willen), is niet door die te verminderen en al helemaal niet door die te vermijden, maar door er anders over te denken. Door stress zelfs te omarmen!
 

Mindsets zijn overtuigingen die je werkelijkheid vormgeven

 

Het effect dat je verwacht, is ook het resultaat dat je krijgt...

Test 1: Het kamermeisjes onderzoek:

Aan een grote groep kamermeisjes werd verteld dat hun werk voldoet aan de norm voor voldoende lichaamsbeweging en zelfs kan gelden als een goede workout (matrassen optillen, handdoeken oprapen, stofzuigen etc.) Er werden posters in de kantine opgehangen en de dames keken naar een informatief filmpje dat hen vertelde dat hun werk een gunstige invloed had op hun gezondheid. Kamermeisjes bij 3 andere hotels dienden als controlegroep. Zij kregen informatie over het belang van lichaamsbeweging voor de gezondheid, maar kregen niet te horen dat hun werk gold als lichaamsbeweging. Vier weken later bleek bij de eerste groep kamermeisjes het overtollige lichaamsgewicht gedaald, hun bloeddruk was lager en ze waren hun baan zelfs leuker gaan vinden. Ze hadden niets aan hun gedrag veranderd. Het enige wat was veranderd was het beeld (hun perceptie) van zichzelf als sporters. De kamermeisjes in de controlegroep vertoonden geen van deze verbeteringen. Conclusie: Lichamelijke responsen veranderen wanneer de perceptie van mensen verandert.

Test 2: De Milkshake smaaktest

Aan een testgroep werd na een nacht vasten een milkshake voorgeschoteld met het etiket: ‘Genot. Welverdiende decadentie. 620 calorieën en 30 gram vet’. Bij het tweede bezoek, een week later, kregen zij een milkshake met de tekst: ‘Sensi Shake. Voldoening zonder schuldgevoel. 140 calorieën en nul gram vet’. En dan nu het technische stukje van dit verhaal……. Tijdens het drinken van de milkshakes werden bloedmonsters afgenomen waarin veranderingen in het hongerhormoon (ghreline) werd gemeten. Wanneer dit daalt, voel je je verzadigd. Wanneer dit stijgt, krijg je trek. Wanneer je iets calorierijks of vets eet, daalt die spiegel spectaculair. Je zou dus verwachten dat de decadente milkshake een heel ander effect op de hongerhormoon-spiegel heeft dan de gezonde. En dat was ook zo. Maar nu komt het: de etiketten waren vals! In beide shakes zat dezelfde shake met 380 calorieën! Er had dus geen verschil mogen zitten in de reacties van het spijsverteringskanaal! Het effect dat de mensen verwachtten, was dus wederom het effect dat ze kregen…

De Mindset Interventie

Voor Savvy waren deze nieuwe wetenschappelijke resultaten een tijdje geleden reden om de benadering en behandeling van stress om te gooien. De mindset interventie wordt inmiddels door psychologen gezien als de meest succesvolle psychologische interventie ooit toegepast. We zijn ons gaan verdiepen in deze mindset-interventie techniek en die ook gaan toepassen in trainingen en coaching. We sturen daarbij met de interventie op een betere verhouding tussen de aanmaak van de stress hormonen Cortisol en DHEA, ook wel de groei-index genoemd. Bij stress worden beide hormonen afgescheiden door de bijnieren, maar ze vervullen verschillende rollen. We focussen ons op DHEA (een neuro steroïde) vanwege het versterkende effect op de hersenen. DHEA helpt het brein sterker te worden van stressvolle ervaringen. Hoe hoger de DHEA, hoe hoger de groei-index, hoe meer doorzettingsvermogen, veerkracht, focus, probleemoplossingsvaardigheden en hoe lager de Post Traumatische Stresssymptomen.
 


De effectieve begeleiding die ik kreeg bij Savvy veranderde mijn houding ten opzichte van stress totaal.

 

Een Savvy praktijkvoorbeeld van de mindset interventie

Hieronder het voorbeeld van Marian (alias), medewerker bij één van onze opdrachtgevers Shimano Europe, die in een zeer hectische werkomgeving veel last had van negatieve stress. Na een tijdje thuis gezeten te hebben, wilde ze het anders gaan aanpakken en daarin hebben we haar mogen begeleiden, allereerst met concrete en praktische coaching, met als aanvulling het lezen van het boek ‘Sterker met Stress’. We hebben gewerkt naar een mindset interventie van: “Stress is schadelijk”, naar “Stress is versterkend”. Hieronder haar reactie:

“De effectieve begeleiding die ik kreeg bij Savvy, samen met het boek 'Sterker met stress', dat ik als opdracht kreeg om te lezen, veranderde mijn houding ten opzichte van stress totaal. Ik stond ervan te kijken hoe giftig het is om een negatieve mindset te hebben t.a.v. stress. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen wanneer je stress op een negatieve manier uit. Ik leerde van de coaching en het boek dat stress je kan helpen om doelen te behalen en dat een positieve mindset je sterker maakt en de negatieve gevolgen van stress tegenwerkt. Ik was op zijn zachtst gezegd ontdaan van het feit dat ik al jarenlang op een ongezonde manier met stress omging. Inmiddels voel ik een soort motivatie om wat ik nu weet met iedereen te delen, omdat ik regelmatig wel iets van negatieve stress om me heen zie. De coachingssessies met Helen hebben me de ogen geopend en ervoor gezorgd dat ik weer op een positieve manier in mijn werk sta!”

Belangrijk om te weten, is dat de interventie haar stress niet heeft verminderd, maar wel heeft getransformeerd. Marian kijkt nu anders tegen stress aan, ze heeft geleerd de nieuwe mindset aan te nemen en toe te passen en het heeft haar enorm gestimuleerd om haar nieuwe kennis te delen met anderen.

Let wel: Mensen na de mindset interventie zijn niet pijn-vrij. Ze zien nog steeds beide kanten van stress, maar ze kiezen ervoor om de goede kant te zien. Je voelt namelijk alleen maar stress om zaken/personen waar je om geeft. De mindset interventie kan je sterker maken. Dusdanig dat je je eigen pijn kan voelen en toch besluit je te focussen op hoe stress je krachtiger kan maken en je kan verbinden met (in plaats van afstoten) datgene/diegene waar je blijkbaar veel om geeft. Of dat nou die deadline, je baan, je collega of je carrière is...

Kan jouw team ook een stress interventie gebruiken? Laat het ons gerust weten!

Helen Brusselers-Gisbers